Disputa

Mi a disputa? Formális vita, amelyben szabályok és keretek mentén a résztvevők érvelnek (nem feltétlenül saját) álláspontjuk mellett. A vitázók nem csak elmondják az érveiket, hanem reagálnak a másik oldal érveire, álláspontjára. A disputa egy közösségi játék, egy szellemi sport, ahol a résztvevők saját készségeiket fejleszthetik: együttműködés, érveléstechnika, nyilvános beszéd, kritikus gondolkodás, rendszerezési készség, tolerancia, nyitottság, önbizalom, értő figyelem - mind-mind olyan képesség, készség, ami bárki számára hasznosítható lehet a mindennapok vagy akár a munka során. A disputa ráadásul nem csak a készségeket, hanem az önismeretet is fejleszti. Disputázni bárki jöhet, nem kell egy bizonyos témában jártasnak lenned. A lényeg az, hogy nyitott legyél, és a saját, már meglévő tudásodat hajlandó legyél bővíteni, tágítani. A vitának számtalan formája van, a blogbejegyzésekben pedig ezek alkalmazásáról fogok beszámolni.

2013. november 17., vasárnap

Közösségi vita és némi promo

Ma is folytatom a blogos „disputa-tréninget” – a különböző vitaformátumok bemutatását. Ígérgettem, hogy a közösségi vitákig fogok eljutni a hétvége folyamán, és láss csodát, állom a szavam. Persze nem leplezek le mindent, hiszen akkor mi maradna a valós tréningekre? Hiszen a SzEDiK foglalkozásain a lelkes önkénteseket a közösségi viták világába akarjuk főként elkalauzolni, és kevéssé a már bemutatott, erősen szabályozott versenyviták világába.

Tehát a közösségi vita. Azt hiszem, a neve magáért beszél – olyan vitákról van szó, egyrészt az egész közösség felszólalhat, mindenki kifejezheti a véleményét, másrészt valóban a közösség problémáiról folyik a vita.
A közösségi vitának számtalan formája és variációja létezhet – a moderátok alakíthatják az alapformátumokat úgy, hogy az tökéletesen ráilljen az adott közösségre.
Közösségi vita lehet akár egy kerekasztal-beszélgetés. Azt hiszem, a többség látott már ilyet, vagy legalábbis hallott már róla. Van néhány meghívott vendég, aki szakértője a témának, vagy döntéshozó, vagy valamiért számít a szava, és van a közönség. Kettejük kommunikációja zajlik, főként kérdések formájában (a közönség kérdez, a meghívottak válaszolnak), de akár ez konkrét beszélgetéssé is alakulhat, ha mindkét fél vevő a dologra.
Ennek egy sokkal kifinomultabb továbbfejlesztése a Word Café módszer. Ez valami szuperjó dolog. Sokkal közvetlenebb, barátságosabb hangulatú, mint a kerekasztal-beszélgetés. A Word Caféban is vannak meghívott személyek, gondolatadók, akik kapnak egy-egy asztalt (vagy éppen vízi biciklit, vagy néha tényleg kávézóban egy asztalt), és a közönség pedig ezekhez az emberekhez rendeződik. Fontos szabály az, hogy az asztaltársaságoknak cserélődniük kell, a megadott idő után, amit egy adott asztalnál töltünk, úgy kell új asztalt választanunk, hogy lehetőleg olyanokkal kerüljünk össze, akiknek még nem voltunk a társaságában. Az asztaloknál pedig a megadott idő alatt (ami változhat) kialakul a párbeszéd, a gondolatadó elmondja a véleményét, tapasztalatát az adott témával kapcsolatban, a nála ülők pedig kifejthetik a véleményüket. Egy asztalnál nem ülnek olyan sokan, így tényleg barátságos, közvetlen beszélgetések alakulhatnak ki.
Ez a kettő lazább, ennél egy kicsit formálisabbak a kétsarkos, a négysarkos viták (hogy ezek mik? Kiderül, ha eljöttök a SzEDiK-es találkozóra november 25-én!). Vagy például lehet úgy is közösségi vitát csinálni, hogy van négy-öt csapat, ők az adott témáról kidolgozzák az érvrendszerüket, ezek után a csapatok körben ülnek le úgy, hogy az egyes csapatok elkülönülnek, és a vezérszónokuk beljebb ül. Így tulajdonképpen vagy egy kicsit belső, és egy nagyobb külső kör. A bent ülő vezérszónokok beszélhetnek, de kérdéseket a „külsők” is tehetnek fel, sőt, a külsők be is ülhetnek, ha a csapat úgy dönt, lecserélik a vezérszónokot. A vita ideje, a megszólalások száma és hossza változtatható, alakítható a társaság igényeihez.
Vagy éppen az is kitűnő közösségi vitaforma, amikor két nagy csapat van, az első és utolsó beszédeket tartja a két vezérszónok, közben pedig variálható számú és idejű beszédek hangozhatnak el (ez mindig megegyezés kérdése, vagy a moderátor döntése), de így mindenkinek esélye van felszólalni, vagy legalább kérdezni.
A vita lényege pedig ezekben a közösségi vitákban is megtalálható: a vélemények ütköztetése kulturált módon, érvekre támaszkodva, ezek is fejlesztik a kiállást, a gyors reagálást, és mindazt a sokmindent, amit már korábbi bejegyzésekben kifejtettem. Ja, és ezek sokkal könnyebben használhatóak a döntéshozásban, a döntéshozók és a lakosok közötti kommunikációban, mint a versenyviták.
Szóval mi ilyenekre akarjuk rászokatni a népet… Nem lenne tök jó, ha annak eldöntése, hogy melyik utcát betonozzuk le nem áskálódással, veszekedéssel menne, hanem úgy, hogy az emberek elgondolkoznak a problémán, megvizsgálják a különböző aspektusait a dolognak, és meghallgatják más érintettek véleményét? Szerintem de.
Ennek az elérése a célja a vitakultúra fejlesztésének. A mi célunk pedig a vitakultúra fejlesztése! Na, itt a lényeg. 

Ja, igen, erről jut eszembe. Várunk mindenkit az első összejövetelünkre november 25-én este 8 órától. A dolognak semmi anyagi vonzata nincsen (felvetődött a kérdés, de nem), ez igazából abszolút önkéntes munka a részünkről. Azért csináljuk, mert szeretjük, és mert jó, és mert hasznos, és mert segíthetünk másoknak, és mert jó másokkal együttműködve valami jót csinálni. Annyi feltétele van ugyan a dolognak, hogy legyél kíváncsi, mi ez, és ha eljössz, akkor dobd be magadat! A szedik.disputa@gmail.com címre azért várjuk a jelentkezéseket, hogy fel tudjuk mérni, hányan leszünk – ehhez tudjuk alakítani, hogy pontosan mit és hogyan fogunk csinálni. Ja, és nagyon hálásak lennénk, ha megosztanátok a hírünket MINDENKIVEL, ha lehet. A blogot, a facebook oldalt, egyáltalán, hogy vagyunk.

Azt hiszem, mára ennyi. Holnap suli, nekem kedden ZH… igen, az egyetemi élet már csak ilyen :D Lájk, ha te is írsz ZH-t a héten! (Ezt a szimpátia kiváltása érdekében írtam le, hátha megsajnáltok, és több lájkot kapok, és főként, többen jöttök :D)


Sári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése